lauantai 19. lokakuuta 2013

Kurpitsansiemeniä kaikkialla

Ruoka-aiheisia postauksia tai reseptejä ei olekaan hetkeen ollut, mutta nytpä sellainen tulee.
Viikolla minulle iski hirveä himo johonkin hyvään. Hyvää, mutta terveellistä.
Olen ollut ihan pienestä pitäen allerginen porkkanoille, mutta kypsennettyä porkkanaa onneksi voin syödä. Mitä syksyyn tulee suurin lempiruokani on porkkanasosekeitto. Jos porkkanat ovat hyviä keitosta tulee todella herkullinen.
Tätä sosekeittoa tein itselleni viikolla ja tällä kertaa siitä tuli todella hyvää, eli porkkanat olivat hyviä. ;)




Tein keiton kaveriksi myös sämpylöitä, joiden taikinan tein edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin ja seuraavana päivänä se oli sitten valmis leivottavaksi.



Nyt jos huomiselle tai tälle päivälle on vielä mietinnässä ruoka, niin itse voin todella lämpimästi suositella tätä syksyistä comboa kaikille.

Porkkanasosekeitto

500 g porkkanoita
keitinvesi
1/2 - 1 kanaliemikuutio
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria oman maun mukaan

1. Kuori ja pilko porkkanat isohkoiksi paloiksi. Lisää keitinveteen kanaliemi ja anna porkkanoiden kiehua pehmeiksi asti.

2. Kun porkkanat ovat pehmeitä kaada suurin osa keitinvedestä toiseen astiaan ja säästä se. Soseuta porkkanat joko sauvasekoittimella tai blenderissä, lisää kerma ja keitinvettä jos tarve vaatii.
Nestettä saa lisää, muttei pois!

3.Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.

4. Tarjoile esimerkiksi raejuuston kanssa ja nauti!


Yösämpylät

3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä (itse käytin kurpitsansiemeniä)
4-5 dl hiivaleipäjauhoja (itse käytin sämpyläjauhoja)
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Pinnalle
auringonkukansiemeniä (itse laitoin kurpitsansiemeniä)

1. Valmista taikina illalla. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää hunaja, suola, grahamjauhot ja siemet. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähitellen.

2. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Nosta taikinakulho muovikelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin.

2. Leivo kohonnut taikina aamulla tangoksi ja jaa tanko 12 osaan. Pyörittele sämpylöiksi.

4. Kaada siemenet pieneen kulhoon ja kasta sämpylät niihin. Näin siemet tarttuvat hyvin pintaan. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikka noin puoli tuntia. Paista 225 asteessa uunin keksitasolla noin 10 minuuttia.


Mä olen tällä hetkellä hulluna kurpitsansiemeniin ja laitan niitä melkein joka paikkaan. Ne  ovat myös hyviä ihan sellaisenaan ja todella terveellisiä.

Nyt eikun kokkaus puuhiin ja hetkuttelemaan!

Porkkanasosekeiton resepti on oma, mutta sämpylöiden ohje on Pirkka- lehdestä (10/2013).

2 kommenttia:

Kiitos, että päätit jättää kommentin! Piristät päivääni.